Drugie śniadanie

Co się dzieje w organizmie, gdy nie zjada się właściwie skomponowanego  drugiego śniadania? W dniu 19.10.2018 r. odbyła się ogólnoszkolna  akcja „Dlaczego powinniśmy zjadać drugie śniadanie”. 

Trzymaj formę – jedz drugie śniadanie

Promocja zdrowego stylu życia poprzez właściwe odżywianie to zagadnienie priorytetowe  w naszej społeczności szkolnej. W dniu 19.10.2018 r. odbyła się ogólnoszkolna  akcja „Dlaczego powinniśmy zjadać drugie śniadanie”. Uczniowie wszystkich klas  przynieśli więc kolorowe  kanapki, sałatki owocowe i warzywne oraz różnorodne  koktajle. Podczas wspólnego spożywania tego bardzo istotnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu posiłku uczniowie klas 4-8 SP oraz 3G układali, wspólnie z wychowawcą, wzorcowe II śniadanie w oparciu o opracowane przez nauczyciela biologii informacje na ten temat oraz pogadanki przeprowadzane w klasach przez pielęgniarkę szkolną. Wśród propozycji znalazło się pieczywo żytnie pełnoziarniste, nabiał, warzywa (rzodkiewki, ogórki, papryka, sałata zielona), chude wędliny i mięsa, wyciskane soki, owoce (np. jabłka z własnego ogrodu), koktajle owocowo-warzywne (z dodatkiem szpinaku, pokrzywy) oraz woda mineralna  niegazowana. Można też co nieco na słodko, ale zdrowo- nasiona chia z mlekiem kokosowym, nasiona lnu, jogurt naturalny, kawałki śliwek, mus gruszkowy, posypane musli (kl. 8a z wychowawczynią  p. A.Huczek-Wojtal).

Co się dzieje w organizmie, gdy nie zjada się właściwie skomponowanego  drugiego śniadania? Bardzo spada poziom cukru (glukozy), co powoduje ospałość, brak koncentracji, rozdrażnienie, obniżenie sprawności intelektualnej oraz fizycznej. Sięgamy wtedy po słodycze, a posiłki późnej spożywane są za obfite, co sprzyja nadwadze i otyłości.

Pamiętajmy więc o pełnowartościowym II śniadaniu – unikajmy drożdżówek, batoników oraz słodkich napojów.

 

                                                                                                                            Renata Kyś